ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ

-A +A

Ο όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ υπήρξε πρωτοπόρος στη χύμα παράδοση τσιμέντου και αυτό αποτελεί σε παγκόσμιa καινοτομία της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Οι Έλληνες είναι γνωστοί για τη Δημοκρατία, τους δωρικούς κίονες και τη Ελληνική σαλάτα.
Το τελευταίο και λιγότερο γνωστό δώρο στον κόσμο είναι η χύμα παράδοση τσιμέντου.

Καθώς μεγάλο μέρος του τσιμέντου που υπάρχει στον κόσμο ταξιδεύει σε σακιά, το Ελληνικό τσιμέντο ξεκίνησε να εξάγεται ως χύμα προϊόν με πλοία.Η νέα τεχνική επιτρέπει στην Ελλάδα να παράγει περισσότερο κατά κεφαλήν τσιμέντο από οποιοδήποτε άλλο έθνος. … Είναι σαν να είχαμε έναν αγωγό στο Ριάντ… για τη σύσταση ενός πλωτού ενός σιλό…

Clayton Jones, Business correspondent

 

Το τσιμέντο είναι τόσο διάσημο που έρχεται δεύτερο στην προτίμηση των καταναλωτών μετά το νερό. Είναι το απαραίτητο συστατικό για κάθε κατασκευή και έργο υποδομής. Όπως λένε «Όπου υπάρχει τσιμέντο, υπάρχει και οικοδομή.»

Οι πρώτοι που το ανακάλυψαν ήταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι οι οποίοι το χρησιμοποίησαν ως υλικό πλήρωσης για τις πυραμίδες.

Τα ασβεστοκονιάματα δεν έλειψαν και από την Ελλάδα και την Κύπρο που τα χρησιμοποιούσαν ευρέως γύρω στο 800 π.Χ. Συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο, ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν εντόπισε δάπεδα σκυροδέματος, από ασβέστη και βότσαλα, στο βασιλικό ανάκτορο της Τίρυνθας, χρονολογούμενα περίπου στο 1400-1200 π.Χ.

Το τσιμέντο αγαπήθηκε εξίσου και από τους Ρωμαίους, λόγω της ανοχής και της δύναμής του. Τότε χρησιμοποιούσαν ασβέστη, ηφαιστειακή τέφρα από τον Βεζούβιο και νερό, ώστε να δημιουργηθεί ένα πολύ διαφορετικό από το σημερινό σκυρόδεμα για κατασκευαστικούς σκοπούς. Μπορεί να μην ήταν απόλυτα ανθεκτικό, ωστόσο ήταν το καλύτερο από οτιδήποτε άλλο υπήρχε διαθέσιμο εκείνη την εποχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πάνθεον, που είναι χτισμένο με ρωμαϊκά άοπλο σκυρόδεμα κι όμως έως και σήμερα διαθέτει τον μεγαλύτερο τρούλο στον κόσμο.

Ο Τόμας Έντισον κατοχύρωσε 49 ευρεσιτεχνίες με σκυρόδεμα, ενώ πειραματίστηκε με προκατασκευασμένα σπίτια από τσιμέντο που διέθεταν έπιπλα, πιάνα και ψυγεία δημιουργημένα από σκυρόδεμα.

Το σκυρόδεμα δεν μπορεί να δημιουργηθεί δίχως το τσιμέντο. Το πιο δημοφιλές μίγμα για κατασκευές αποτελείται από τσιμέντο, νερό, αέρα, χαλίκια και άμμο.

Φανταστείτε μόνο ότι ο όγκος του σκυροδέματος που χρησιμοποιείται ετησίως σε όλο τον κόσμο σε κατασκευαστικά έργα, είναι διπλάσιος από ό, τι όλα τα άλλα δομικά υλικά προστιθέμενα μαζί.

Γι’ αυτό και κάθε χρόνο, οι προμηθευτές του τσιμέντου, όπως η Holcim παράγουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια τόνους μπετόν που χρησιμοποιείται για κατασκευαστικούς σκοπούς κατοικιών, εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων.

Το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη ποσότητα σκυροδέματος που έχει εκχυθεί σε ένα έργο, είναι το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στην επαρχία Hubei στην Κίνα, για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν 16 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σε διάρκεια 17 ετών.

Το τσιμέντο είναι πλέον μέσα στη ζωή μας. Τόσο που, όπως λέει ο Israelmore Ayivor: «Τα όνειρά σας είναι σαν το τσιμέντο. Μόνο αν τα ποτίσετε με δράσεις, θα γίνουν μια σκληρή μάζα. Αν τα αφήσετε εκτεθειμένα και χωρίς νερό, ο αέρας θα τα φυσήξει εύκολα μακριά!»

back